Logo Aquariumtable
Search
Close this search box.

Klára | 15. 10. 2023

Výběr akvarijních rostlin

Rostliny jsou všude kolem nás a pomáhají udržet tento svět v chodu. Stejně tak to je i v akváriu, neboť rostliny drží ten systém, který je pro jeho fungování nezbytný.

Teorie

Ze začátku trochu teorie. Rostliny provozují fotosyntézu, během které spotřebovávají oxid uhličitý a produkují kyslík. K tomu potřebují světlo a živiny, jejichž přísun je pro ně nezbytný.

Takže si to vezmeme postupně. Oxid uhličitý – ve většině akvárií je ho nedostatek, koneckonců, ryby nám neplavou v žádné sodovce. Nedostatek Co2 ve vodě se dá vyřešit několika způsoby. Nejúčinnější, z mého pohledu, je dodávat ho do akvária za pomocí setů, které jsou k tomu určeny. Bohužel jsou finančně náročnější, ale od toho tu jsou další možnosti v podobě hnojiv, případně tablet, jenž ho také obsahují. Posuneme se dál – světlo. Rostliny ho nezbytně potřebují, a tak se doporučuje svítit 8-12 hodin denně. A co se živin týče, ty z části získávají z detritu (neživá organické hmota) a také z výkalů ryb.

Výběr a nákup

Ze začátku je dobré uvědomit si, jak chceme, aby naše akváriu vypadalo. Různé druhy rostlin mu mohou dodat různé vzhledy, a tak může výběr zabrat vážně dlouhou dobu, což je naprosto v pořádku, koneckonců chceme, aby naše akvárium vypadalo co nejlépe.

Zjistit si, jak moc náročná je daná rostlina nebo jaké má požadavky, není nic těžkého. Mezi ty méně náročné patří například kryptokoryny (Cryptocoryne), šípatkovci (Echinodorus), doušky (Egeria), růžkatce (Ceratophyllum) nebo třeba hnědovka (Microsorum). Z mechů jsou vhodné například řasokoule (Aegagropila), nebo jávský mech (Taxiphyllum)

Z vlastních zkušeností, můžu potvrdit, že takové doušky mají tendence se nezkrotně rozrůstat a ani úplnému začátečníkovi se nemůže povést je zahubit. A hnědovky a kryptokoryny jsou taky neskutečně odolné.

Co se týče nákupu rostlin, ten je možný buď přes internet, nebo klasicky v obchodě. S oběma variantami se táhnou nevýhody, například že na prodejně mohou trávit dlouhou dobu v košíčku s vatou, což jim nemusí prospívat a následně budou v nepříliš vyhovujícím stavu. Na druhou stranu je tam můžeme vidět na živo a pořádné si rozmyslet, jak by se u nás mohla vyjímat. A pakliže nebude rostlina v nejlepší kondici, je možné, že po koupi a usazeni do dobrého prostředí ji „rozchodíme“. Co se týče nakupovaní online, věřím, že pro spoustu lidi bude hlavni překážka ta, že nakupují „na slepo“. Nakupovat rostliny online přímo od pěstitelů bývá, alespoň za mě, spolehlivější.

Množství

Množství rostlin záleží na velikosti akvária. Obecně se doporučuje osázet 75 % dna akvária, aby vše fungovalo, jak má. Což znamená, že pro akvária kolem 20 l to bude 3–4 druhů, od každého po jednom košíčku, kde bývá tak 5-10 stonků rostlin. Tím pádem u např. 140 l budeme potřebovat něco přes dvacet druhů. Hlavně se nebojte mít rostlin více, tady je to daleko lepší než jich mít méně.

Základní dělení

Rostliny můžeme rozdělit nejenom na základě jejich náročnosti, ale taky na základě jejich vnějších vlastností.

Můžeme je rozdělit podle barev, například na červené (mezi které patří někteří zástupci kryptokoryn a hodně zástupců rodu Ludwigia) a pak zbytek, zelené, ty asi nemusím představovat.

Dále podle jejich stavby. Snad každý od sebe rozezná rostliny plovoucí, kobercové, stonkové nebo růžicové. Pokud ne, rychle vám o objasním. Plovoucí, plavou na hladině a spouští své kořínky do akvária. Kobercové jsou většinou nižšího vzrůstu, obvykle se zasadí do dna více malých trsů, které se následně rozrůstají až porostou cele dno, nebo se prodávají rovnou jako kobereček. Stonkové jsou rostliny, kterým z dlouhého stonku vyrůstají lístky. Jako poslední máme růžicové. Ty rostou podobně jako třeba salát a patří mezi ně například Cryptocoryne wendtii.

Jak zasadit rostlinky?

Sázení rostlinek není žádná věda. Předtím než začneme, pamatujte, že vysoké (obvykle stonkové) rostliny patří k zadní části akvária a budou tak tvořit přirozené pozadí. Naopak malé rostlinky musí být ve předu, aby hezky vynikly. Rostlinky se nejlépe sází za pomocí akvaristických pinzet, ale samozřejmě to ale jde i bez nich. Prsty si uděláme důlek v substrátu, kam chceme rostlinu zasadit, jemně ji tam vložíme a substrát následně přihrneme. Dbáme na to, aby kořínky rostliny byly v substrátu po celé jejich délce. Rostliny musíme zasadit dost hluboko aby nám po chvíli nevyplavaly na hladinu. Jo a snad nemusím podotýkat, že po jejich zakoupení se musí očistit od vaty, případně igelitového sáčku, ve kterém jsou zabaleny.

Péče

A naším posledním bodem je péče o akvarijní rostlinky. Ta není nijak složitá, alespoň o ty málo náročné. Rostlinám stačí svítit, měnit vodu, odebírat uhnilé listy a jakmile si začne podmaňovat akvárium, trochu umírnit prostřiháním. Stonkové rostliny můžeme zastřihovat podle libosti, jen musíme dbát na to, aby rostlině po zastřihnutí zůstaly alespoň tři páry listů a mohla přežít. Růžicové se nijak neodstříhávají, maximálně se jim mohou otrhat krajní lístky. Kobercové se akorát zastřihávají na přiměřenou délku podle preferencí akvaristy.

Akvarijní rostliny – ekosystém v akváriu.
Přejít nahoru